En ocean av tid har vi nu, vi som gillar den svenska hållningen, med tro på att människor har folkvett att göra rätt. Vi drar oss undan och stannar i eget bo, sjukvården ska inte belastas och vi vill försöka hålla oss friska. Ändå läste vi igår, i Ystad Allehanda, att folk smyger in på lasarettet i Ystad för att hälsa på någon anhörig som är inlagd. Hur tänker man då?
De senaste dagarna har vi börjat jobba ordentligt i trädgården. Vädret är på vår sida och vi röjer upp ett område där trädgårdens urgamla Weigelahäcken har dött.
För länge sedan frågade jag snällt och artigt, den vackert rödblommande häcken, vilken sorts try den hör till, den teg som muren, nej, som häcken. Icke ett ljud har jag hört.
Den har delat trädgården men nu är det tyvärr dags att ta bort de flesta buskarna som inte orkar längre. Först behövde vi ta ner ett gammalt äppelträd eftersom det var mer fult än fruktgivande. Ett nytt träd med bättre och hållbarare frukt ska vi plantera på annat ställe – till dom som kommer efter oss.
Här stod alltså ett förvuxet äppelträd och rödblommande trädgårdsprakttry! Det som hänger ner är långa rosgrenar från rosengången till vänster. De har kastat sig över allt som växer i solens riktning. Vi behöll dem för att åtminstone kunna njuta av årets blomning. Sen får vi se hur vi gör med rosorna i rosengången, det får bli ett annat år.


Den här rabatten finns i vinkeln bakom huset, längst bak mot väggen växer en särskild Ilex med randiga blad/barr. Den kommer från ett gammalt par som talade kärleksfullt om varje växt de hade. Efter vintern brukar den se lite tufsig ut men framåt sommaren har den repat sig. Hasselörten kommer från min mans moster Majken på Österlen.
En något uppstammad buxbom med spetsiga blad syns till vänster om idegranen. Vi kallar den lite vårdslöst för lingonbuxbom. Den är från Olas otroliga trädgård i Hörup. Ola dränkte sig i sin egen damm i trädgården och allt finns beskrivet i Österlenska trädgårdar av Gröndahl och Åberg. I samma bok finns nästa trädgård också omskriven; Helge Lundström som jag hade tur att få träffa ett par gånger. Jag fick skott av en variegerad buxbom som växte utanför hans ateljé i Gislöv. Nu ska vår buske flyttas till en bättre plats, bara vi hittar den bättre platsen, haha, samtidigt blir den vackra julrosen mer exponerad och just den här lilla rabatten mer ordnad.


Den mörkbladiga julrosen är köpt 2004-05 hos Carina Larsson i Kivik. Den fantastiska trädgården i Kivik finns beskriven i samma bok jag redan har nämnt. När Helges variegerade buxbom flyttas kommer Carinas julros att synas mer. Kronbladen ljusnar lite varefter men det är fint. Sen tror jag att vi blir nöjda med den här bakomrabatten. Där växer också mycket långsamt ett rödbladigt korstörne ‘Rubylace’.
Vår stora trädgårdskompost finns längst bort i det nordöstra hörnet av trädgården. Det är en ringlande väg dit och plötsligt fastnar kläderna i en nya björnbärssnår och skottkärran kan tvärbromsas och störtdyka helt oväntat när fasaner, harar eller rötter hindrar vägen ens framfart. Ofrivilligt blir vi ett med trädgården när taggiga rosengrenar snärjer oss och osande eder kan höras från en något mörkare stämma än min!
Inte konstigt då att några vårstjärnor intill stigen gör en så glad, så glad. Vilken ynnest att ha tillgång till trädgården nu!
Klockan kvart över åtta en aprilkväll, i början av månaden, kan det vara så här njutbart! Vår så kallade innergård…
Och månen hänger i himlen som en svag nattlampa, den iakttar noga våra jordbundna bestyr och sprider sitt vänliga ljus över oss!
Lev väl!/Agneta