Hur minns man en sommar? Jag var höggravid och riktigt tung och tjock om magen den varma sommaren 1969 då jag väntade mitt första barn. Orden sval och regnig är mer lämpliga för 2017. Man kan minnas en getingsommar, 1959 var en sån sommar. Om 2018 kommer vi att säga; en mycket varm och extremt torr sommar! Det var den sommaren då betena och fodret tog slut och en del bönder fick nödslakta djur. Sommaren då skördarna i vissa delar av Sverige var mycket sämre än vanligt.
Och vi trädgårdsägare undrade hur växterna skulle klara den intensiva värmen som hade parkerat över vårt land. Här hos oss i Ystad kommun var det aldrig något vattningsförbud men vi var många som var försiktiga ändå med vattningen. Man kan ju inte göra slut på det gemensamma vattnet för att gräsmattan skulle vara grön. Här i trädgården blev gräset brunt, en del växter och mindre träd slokade.

Än kan man få ihop en och annan bukett.
Jag sitter på kammaren och hör vindens sus och det känns lite som höst. En och annan regnskur sköljde över oss och kraftigt blåsväder var det igår. Men sommaren var här nyss och meteorologiskt är det fortfarande sommar. Det betyder att dygnsmedel-temperaturen fortfarande ligger över tio plusgrader. Det är alltså september och sensommar i Skåne.
Det är grönt och gult och rött och äpplena drösar ner från träden. De är totalt övermogna. Och övermogen har jag nog börjat känna mig själv. Värmen, åldern eller något annat har gjort att jag har vilat ofta, strosat, cyklat och tagit det lugnt. Jag har inte gjort mycket i trädgården men tyckt mycket om att bada i det uppvärmda havet.









Kanske tycker innergårdens växter om att få vara i skugga ett tag nu när solen står lägre på himlen!
Ibland saknar jag kaffemuggar i skåpet. Då har jag ställt ifrån mig koppen och sett något i trädgården som jag har fått lust att ta itu med. Krukan med hjärtreva ska flyttas så att den nya bänken kan härbärgera två sittande. Tag plats! Sol eller skugga?

Här står ju en mugg på nya bänken.
Fikon ska skördas i tid lärde vi oss i år. Vi kom nämligen för sent. Nu finns redan nya små fikon redo att övervintra på plantan och växa till sig till nästa sommar.






Sol, skugga och vissa växter har redan börjat få höstfärger. Persikoträdet ‘Riga’ gav en hyfsad skörd med söta och saftiga persikor, trädet är ju ännu ganska litet.
Varning om du inte tycker om att se döda smådjur. Sensommaren är den tid då mössen letar sig in i hus för att hitta en övervintringsplats att bo på. Därför händer det att vi hittar döda möss i vårt proppskåp. De begår inte harakiri utan dras dit av värmen och så poff, så är deras liv slut. I år hittade vi fyra samtidigt i proppskåpet och på verandan samma dag låg en vacker liten rödstjärt alldeles stilla utan pickande hjärta. Den hade flugit rakt in i en fönsterruta. Jag la ut den på åkerkanten och tänkte på att naturen får ha sin gång.



Förra sommaren åt vi ofta och gärna i Kråkvinkeln, vårt uterum, ja, det är mer regel än undantag. Då var det svalt ute men lagom temperatur där inne. I år har det blivit mycket hett i Kråkvinkeln dagtid. Det blev mer ett mysrum för sena SPA-badare och förstås kvällsgemenskap för oss och gäster. Kanalplasttaket håller kvar värmen och det är perfekt höst och vår. Den 19 september var det 34 grader visar termometern.


Snart kommer den tid då växter måste flyttas. Det är diverse pelargoner som ska in i huset eller vinterträdgården. Några får klara sig i det kalla växthuset. I krukan på bilden är det vår lilla kamelia och till höger vinterträdgården. Där ska den in tillsammans med; den stora kamelian, några olivträd, flera stora pelargoner, Alstroemeria x 2, Afrikas blå lilja, vildvitlöken… Bara några få år till kan vi, orkar vi dessa ut- och inflyttningar med tunga krukor. Kameliakrukorna är inte av terracotta eftersom det blev för tungt till slut.
Övriga trädgården, som är den större delen, är i kaos på grund av värme, yviga och förväxta buskar som borde ha beskurits under JAS, bristande skötsel eller nerfallna päron och äpplen, hinkar med ännu fler övermogna frukter, eller att många växter i år kastar iväg långa spjut till grenar, antagligen för att överleva det som torkan kan ha åsamkat dem. Men vet ni, jag oroar mig inte för det där. Jag ska vara ute i trädgården hela oktober, andas den sköna höstluften och ställa mina kaffekoppar än här och än där!
En liten sensommarvideo med herr Mozart, stora kamelian i sin kruka bland Bergenia-bladen, svavelpionen, röd kärleksört, Viburnum davidii, som syns i nederkanten, och Gillenia trifoliata i höstskrud. Växterna syns på en av miljöbilderna högre upp i texten.
Drygt en vecka till är det september och vi hoppas på några glesa regnskurar och sen skön sensommar ett tag till. När fem dagar i rad har dygnsmedeltemperatur lägre än tio plusgrader räknar vi, precis som meteorologerna, att det är höst! Brittsommar får det gärna bli runt Birgittadagen i oktober- men varken förr eller senare!
Svenska höstäpplen på er allihop!/Agneta